Maki, uramaki, nigiri. Čo je to? Alebo spoznávame sushi
Aký pokrm je vašim obľúbeným? Zatiaľ čo niektorí ihneď vyrieknu „pizza“, iní si pre seba vyslovia slovo „sushi“. Sushi sa stalo v posledných rokoch naozaj obľúbeným pokrmom, o čom svedčí aj rastúci počet sushi reštaurácií po celej Českej republike. Našli by sme hromadu sushi reštaurácií, kde je možné ochutnať naozaj výborné sushi, treba si pripomenúť sushi v Ostrave, kde môžete ochutnať mnoho druhov tohto japonského pokrmu.
Ako už bolo spomenuté, vďaka rastúcemu záujmu o sushi rastie aj počet sushi barov a sushi reštaurácií, ktoré sa teraz nachádzajú v každom kúte republiky. Problémom však často nie je nájsť kvalitné sushi reštaurácii, ale problémom je vyznať sa v jednotlivých druhoch sushi.
Ak ste niekedy sushi jedli, potom viete, že druhov sushi existuje nespočetne veľa. Základným druhom je maki sushi, ktoré snáď bližšie nemusíme špecifikovať. Jedná sa o rolku o veľkosti jednohubky, vo vnútri ktorej sa nachádza buď čerstvá ryba, alebo zelenina. Táto ingrediencie je obalená v ryži a tá je obalená v morskej riase. Lenže čo sú ostatné druhy zač?
Čo je to uramaki sushi
Stretnúť sa veľmi často môžete ešte s uramaki sushi. V tomto prípade sa jedná o obrátené maki sushi, kedy hore je ryža, nie riasa, ako je to u maki sushi. Morská riasa sa nachádza až vo vnútri, kedy sa zroluje spoločne s ďalšou ingredienciou, ktorou môže byť ryba alebo napríklad zelenina.
Väčšinou je uramaki sushi posypané ešte niečím. Niekedy je to wasabi prášok, inokedy sezam, inokedy treba bylinky alebo kaviár.
Čo je to nigiri sushi
Veľmi často sa tiež stretnete s nigiri sushi, ale aj v tomto prípade sa ponúka otázka, čo to vlastne je. Pod nigiri sushi sa ukrýva valček ryže, na ktorom je položená ryba alebo zelenina. Najčastejšie je na tomto druhu sushi položený loso alebo kreveta. Môže sa však na valček ryže položiť aj mango alebo avokádo.