Jablko ako rajský plod

Lekári a nutričné ​​terapeuti nám v posledných rokoch pomerne často zdôrazňujú, že by sme sa mali stravovať predovšetkým plody, ktoré rastú v regióne, v ktorom žijeme. Preto dochádza k návratu opomínaného ovocia do nášho jedálnička. Jablko tvorilo základ stravy našich predkov. Symbolika jablká je veľká. Jablko je súčasťou korunovačných klenotov, pre jablko vznikla podľa legendy trójska vojna a tiež Eva v raji spáchala odtrhnutím jablká zo stromu poznania prvý hriech. A predovšetkým jablko je veľmi zdravým ovocím.

Zásobáreň vitamínov a vody

Okrúhle šťavnaté jablko obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ďalej vitamíny zo skupiny B, a to najmä B1, B2 a B6. Nechýba tu karotén, ktorý patrí medzi rytiera chrániaci vašu pokožku. Proti rakovine pôsobia antioxidanty. Pravidelné jedení jabĺk má pozitívny vplyv na hladinu krvného cukru, teda glykémiu, hladinu cholesterolu a tiež krvný tlak. Podstatný je aj obsah vlákniny pektín. Veľmi pomáha pri trávení. Preto jedno jabĺčko denne pomôže napríklad k rozhýbanie zlenivělých čriev a úprave pravidelnej stolice. Jablká majú veľmi malý počet kalórií, a preto patrí medzi skvelý doplnok redukčných diét. Zo zhruba 80-83% tvorí jablko voda. Pomôže pri odvodňovaní a trávenie.

Tepelnú úpravu obmedzte na minimum

Jablká navyše patrí medzi neuveriteľne univerzálny jedlo. Samozrejme, že najhodnotnejšie sú surová. Chutnú dopoludňajšie ovocnú desiatu v podobe jablká možno len odporučiť. Pokiaľ ale jablká jete, nikdy neloupejte šupku. Vedecké štúdie preukázali, že práve v jablčnej šupke a tesne pod ňou sa skrýva veľké množstvo minerálov a vitamínov. Ide napríklad o železo, fosfor, horčík alebo draslík. Lúpaním jabĺk sa teda zbytočne pripravujete o veľa živín. Ak budete jablká tepelnej upravovať, robte to čo najkratšiu dobu, pretože vitamíny sa varom ničí. Z jabĺk môžete pripravovať kompóty, kaše, pyré, záviny, môžete ich použiť na pečenému mäsu.