Čo je to jačmenné zrno a prečo vzniká
Objavili ste na svojom očnom viečku červenú bolestivú hrčku? Potom sa u vás pravdepodobne „zabývalo“ jačmenné zrno. Toto ochorenie vás našťastie nijako vážne neohrozuje na zdraví, býva ale značne nepríjemné.
Čo je jačmenné zrno
Jačmenné zrno je v podstate zápal vzniknutý upchatím mazových žliazok okolo rias. Nahromadený maz spolu so zápalom vedú k vzniku červeného bolestivého vačku, ktorý svojou veľkosťou a podlhovastým tvarom pripomína zrno jačmeňa – odtiaľ názov. Vyskytovať sa pritom môže tak na vonkajšom, tak i na vnútornom okraji oka, kde nie je na prvý pohľad zrejmé. Jačmenné zrno je začervenané, na dotyk bolestivé, horúce a mierne opuchnuté.
Prečo vzniká jačmenné zrno
Príčiny vzniku jačmenného zrna nie sú presne známe. Často ale vzniká v období hormonálnych zmien, pri zníženej imunite a tiež pri pobyte v prašnom prostredí. Celkovo zlá hygiena očí, nadmerné namáhanie očí alebo kontakt očí a špinavých rúk riziko vzniku jačmenného zrna mnohonásobne zvyšujú. Veľakrát pritom trápi pacientov aj opakovane. Ide o ochorenie infekčné, preto je potrebné prísne dodržiavať hygienické zásady a nepožičiavať si napríklad uteráky či kozmetiku.
Ako sa jačmenného zrna zbaviť
Jačmenné zrno v priebehu týždňa dozreje, praskne a zmizne samo, takže zložitú liečbu nevyžaduje. Samozrejme na neho ale môžete aplikovať prípravky, ktoré mierni ťažkosti spojené s jeho prítomnosťou – napríklad antibiotická masť, ktorú vám predpíše lekár.
Voliť ale možno aj voľne dostupné vitamíny skupiny B, teplé vlhké obklady na oko (môžu byť aj z harmančeka) a kľudový režim. Jačmenné zrno však nikdy nestláčajte, neškriabte ani nešúchajte – ochorenie by sa totiž mohlo rozšíriť. Preventívne je potom vhodné obmedziť namáhanie očí u počítačových obrazoviek a telefónov, vyhýbať sa prašnému prostrediu a dbať na hygienu očí.
Ak ťažkosti trvajú dlhšie ako 2 týždne, navštívte lekára. V prípade komplikácií či zapuzdrenie jačmenného zrna prichádza do úvahy aj chirurgický zákrok, ktorý ťažkosti rýchlo vyrieši.