Olivový olej: Zlatistá tekutina pre vašu nádhernú pleť
V oblasti tukov rozoznávame tie dobré a škodlivé. Niektoré tuky sú pre vaše telo prínosom a mali by ste ich konzumovať, na iné si naopak musíte dávať veľký pozor a radšej sa im oblúkom vyhýbať. Jedným z tých tukov, ktoré telu prinášajú rad živín, je olivový olej.
Nenasýtené mastné kyseliny pôsobia blahodárne
Obrovským prínosom olivového oleja je skutočnosť, že obsahuje veľké percento mononenasýtených mastných kyselín. Uvedené látky veľmi dobre pôsobí na srdcovo-cievny systém. Sú účinnou prevenciou infarktov, mozgových príhod, pomáhajú znižovať cholesterol. Nie nadarmo sa ukazuje, že južné národy, ktoré pravidelne konzumujú olivový olej a iných tukov len úplné minimum, majú v oblasti srdcových a mozgových príhod oveľa nižšia bilanciu ako národy iné, na ktorých území sa olivy nepestujú.
Ovplyvňuje trávenie, stav vlasov i pokožky
Okrem pozitívneho vplyvu na cievy, ale má olivový olej veľmi dobrý vplyv na trávenie, ponúka detoxikačné účinky, pomáha ovplyvňovať funkciu žlčníka. Antioxidanty sú účinnou prevenciou proti nádorovým ochoreniam. Veľké množstvo vitamínov A, D, E a K pomáha priaznivo ovplyvňovať stav pokožky, vlasov i nechtov. Hojí ekzémy aj vredy predkolenia. Ide o veľmi všestrannú potravinu, ktorá sa u žien pôsobí aj na krásu. Môžu sa v kozmetike s olivovým olejom kúpať, umývať si v nej vlasy. Predstavovala tak vraj treba egyptská kráľovná Kleopatra, preslávená krásavice. Môžete ju nasledovať.
Hodí sa pre teplú i studenú kuchyňu
Aké je použitie oleja v kuchyni? Práve vzhľadom k svojim vynikajúcim vlastnostiam a pôsobenie na ľudské zdravie by sa mal stať súčasťou kuchyniek. Panenský olej sa hodí do šalátov zo zeleniny. Španieli alebo napríklad Gréci ho používajú namiesto masla, jednoducho si ho kvapnú na pečivo alebo napríklad plátok toastového chleba. Môžete to vyskúšať tiež, pretože tým dostávate do tela zdravý tuk. Vašej kráse pomôže ako vonkajším, tak i vnútorným užitím, pretože obsahuje celý rad živín.