Čo sú antioxidanty a prečo sú dôležité?
Čo majú všetci s tými antioxidantmi? Nedostatok pohybu, znečistené životné prostredie, nadužívanie alkoholu a liečiv, nevhodný jedálniček, stres, konzervanty, plesne, infekcie. Toto všetko sú faktory, ktoré prispievajú v ľudskom tele k vzniku oxidatívneho stresu a voľných radikálov, a následne k vzniku mnohých civilizačných a vážnych ochorení. Čo na jedálniček preventívne zaraďovať, aby sme sa vyhli neurodegeneratívnym, kardiovaskulárnym a ďalším nepríjemným ochoreniam?
Ako antioxidanty v tele fungujú?
Voľné kyslíkové radikály sú zlúčeniny, ktoré v našom tele vznikajú metabolizmom a taktiež reakciou na vonkajšie či vonkajšie podmienky (stres, vírusy, znečistenie, konzervanty a ďalšie). Ľudské telo znižuje množstvo týchto voľných radikálov práve pomocou antioxidantov. To sú látky, ktoré naše telo vie produkovať, ale iba v obmedzenom množstve. Bohužiaľ však dnešná doba, stres a nevhodný životný štýl presahuje antioxidačnú kapacitu nášho tela. Dobrá správa je, že veľké množstvo kvalitných antioxidantov, môžeme prijímať vhodne zvolenou stravou pokojne každý deň!
Aké potraviny obsahujú antioxidanty?
Ako antioxidanty fungujú niektoré vitamíny a stopové prvky ako napríklad vitamín A, B6, C alebo E, selén a zinok. Medzi potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo ďalších antioxidačných látok, patria:
- červené ovocie (čerešne, červené hrozno, granátové jablká, lesné plody)
- zeleniny (artičoky, paradajky, mrkva, cesnak, brokolica)
- bylinky (mäta, oregano)
- rastlinné oleje (za studena lisované, napríklad extra virgin olivový olej)
- orechy a strukoviny
- kvalitné kakao, káva, zelený čaj
- obmedzené množstvo červeného vína (2 dl u žien, 2-4 dl u mužov)
V rámci jedálnička je zároveň vhodné obmedziť potraviny, ktoré naše antioxidanty spotrebúvajú. Sem patria vyprážané a predspracované potraviny, street food, junk food, nadmerná konzumácia lepku, cukru a údenín.