Liči je znova na pultoch supermarketov. Ako vlastne chutí?

S končiacim novembrom sa na pultoch supermarketov začínajú objavovať najrôznejšie druhy exotického ovocia a liči rozhodne nájdeme medzi nimi. Okrem toho, že tento druh čínskeho ovocia je ľahko rozpoznateľný a aj ho prakticky okamžite zaregistrujete, len málokto ho niekto kúpi, pokiaľ ho predtým neochutnal. Aké je toto ovocie po rozlúsknutí a prečo by sme ho predsa len tento rok mali ochutnať?

Drsná šupka ukrýva lahodné želé

Liči sa na prvý pohľad zdá byť veľmi drsné, veď jeho šupka je akoby posiata tŕňmi. Keď však drobné ovocie rozlúsknete, zistíte, že sa pod jeho šupkou ukrýva naozaj vynikajúca dužina (a okrem toho aj nejedlé semeno). Zatiaľ čo dužina vám pošteká chuťové poháriky na jazyku, zo semená si môžete vypestovať peknú izbovku, ktorá bude zdobiť vaše okenné parapety.

Ako už bolo spomenuté, liči je na prvý pohľad ľahko rozpoznateľné, pretože má svoje typické ružové sfarbenie. Len málokto ale vie, že je tiež zdraviu prospešné, napokon práve preto by sme sa tento rok mali odhodlať a vyskúšať ho, ak sme to doteraz ešte neurobili.

Pre mladistvý vzhľad

Liči patria medzi ovocie, ktoré je veľmi zdravé. Nachádza sa v ňom veľké množstvo vitamínu C, dokonca je toto množstvo až trikrát väčšie ako v oveľa väčšom pomaranči. Aj preto môžeme hrdo povedať, že liči posilňuje imunitný systém človeka, dokáže znížiť jeho telesnú teplotu, tlmí aj kašeľ a iné prechladnutie, okrem iného vie aj upokojiť nervový systém a optimalizovať hladinu cukru v krvi.

Liči má navyše aj pozitívny vplyv na kvalitu pokožky, vlasov a nechtov. Funguje aj ako prevencia srdcových ochorení a vie spomaliť proces starnutia.

Sledujte jasnosť šupky

Pri hľadaní toho pravého ovocia sledujte, akú má šupku. Pretože čím jasnejšia šupka bude, tým sladšia dužina sa bude vo vnútri nachádzať. Vždy vám však bude pripomínať skôr hroznové víno alebo kompótované mandarínky. Na prvé privoňanie liči krásne vonia, aj preto dokáže pozdvihnúť nejeden ovocný šalát.