Akú zeleninu by sme nemali v zimnom jedálničku chýbať?
Jaro je ročné obdobie, kedy nás na každom rohu čakajú vírusy a baktérie. To znamená, že by sme sa mali proti nim chrániť a obrniť. V súčasnej dobe skôr zabúdame na pravidelnú várku ovocia a zeleniny, mali by sme si však uvedomiť, že práve vďaka ovociu a zelenine náš imunitný systém silnie. Ak teda chcete predchádzať chorobám počas zimného obdobia, odporúčame do jedálnička zaradiť viac ovocia a zeleniny.
Zamerajme sa teraz na zeleninu, ktorú by sme v našom zimnom jedálničku nemali chýbať. Samozrejme, každá zelenina je dôležitá, každá zelenina je nepostrádateľná a každú by sme mali do jedálnička zakomponovať, existujú však druhy zeleniny, ktoré sú vhodné najmä do jedálnička zimného. Viete, o aké druhy zeleniny sa jedná? Možno vás to neprekvapí, ale do zimného jedálnička by sme mali zaradiť tú najmenej obľúbenú zeleninu.
Neobľúbená ružičkový kel ako vitamínová bomba
Jedným z najmenej obľúbených druhov zeleniny je rozhodne ružičkový kel, ktorú nenávidí nejedno dieťa, ale aj nejeden dospelý. Jedná sa však o vitamínovú bombu, ktorú by sme rozhodne mali do svojho jedálnička zaradiť. Dôvodov je nespočet, napríklad v sebe ukrýva naozaj obrovské množstvo vitamínu C (odborníci tvrdia, že sa v ružičkového keli nachádza dvakrát viac vitamínu C než v hlávkovej kapuste, ktoré by sa mimochodom tiež malo zaradiť do jedálnička).
Mimo to ružičkový kel je tiež plná antioxidantov, ktoré sú prevenciou rakoviny.
Zaraďte do jedálnička tiež červenú repu
Antioxidanty sa tiež nachádza v červenej repe, ktorá je ďalšou menej obľúbenou zeleninou. Ľudia poznajú červenú repu najmä v zavarené podobe, ale oveľa chutnejšie je červená repa vo smoothies alebo v džúsoch. V červenej repe sa nachádza obrovské množstvo vitamínu A, tiež vitamínu B a mimo to aj vitamínu C, taktiež sa v červenej repe ukrýva karotén a okrem iného aj bielkoviny a vláknina.